والله أعلم بالصواب Wallahu A’lam bishowab (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

Friday, 16 January 2015

Outfit vs manners?

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

"Eleh tudung labuh tapi mencarut"
"Eleh pakai handsock stokin bagai tapi couple"
"Eleh beriya je pakai jubah bagai tapi mengumpat no1 mcm dah takde agama"




Psstt-ii.
Amboi seronoknya dok judge orang, awak.
Serious aku kata, tudung is tudung. Apa segala benda yang dia lakukan adalah manners dia. Manners dia based on how iman dia be like.
Bukan salah agama
Bukan salah pakaian
Jangan! Jangan cepat menilai. Jangan cepat menghukum. Kita langsung takde hak nak gantikan tugas Allah. 

If dia mencarut, tu manners dia

If dia bergosip, tu manners dia
If dia bercouple, tu manners dia
If dia mengutuk mengumpat, tu manners dia

Jangan nilai hati budi seseorang based on how dia berpakaian. Based on which agama dia. JANGAN. Sebab apa?


Sebab kita takde hak langsung untuk menilai kebaikan seseorang. Apatah lagi keimanan seseorang. Stop. Tu bukan tugas kita. Bukan amanah kita. So jangan kacau tugas Allah. Kita tunaikan dulu amanah kita dekat Allah. Sayang Allah molek-ii. Sayang agama. Sayang semuanya pasal Islam.


Jadi, apa kata start dari hari ni kita practise husnudzon nak tak?

Husnudzon ni berprasangka baik. Berprasangka baik lah selalu dengan orang sekeliling. Positif sesama ummah, Positif kan pemikiran. Hati pun senang. Allah pun suka. [yedokk? hehe]

Wallahua'lam bishowab.

Moga Allah menyayangi kamu semua. 
[last!] "Outfit is outfit" "Manners is manners" "Religion is religion"

Semoga kita diberi kekuatan untuk mencegah kemungkaran. Cuba nasihat cara baik. Jangan sampai mengaibkan dia. 



Ilalliqo' ^^


No comments:

Post a Comment